luni, 16 mai 2011

Scari placate cu tigla veche


Prin zona noastra de cativa ani se foloseste piatra de rau pentru placatul temeliilor de casa, a scarilor si teraselor, nu scapa nici unele fatade situate la soselele circulate pe motiv,asta pt ca pe vreme ploiasa si din cauza traficului si a drenajul apelor pluviale care e asa cum stim ca e la noi, adica de multe ori la voia intamplarii, ai caror proprietari satui sa aiba casa murdara sau sa o tot spele si zugraveasca decid sa o placheze, apoi sa lacuiasca piatra..

Rezultatul demult eori este placut ochiului asta cand piatra nue amestecata chicios cu bucati albe de marmura sau cand nu se folsesc bolovabni de rau rotunjiti, caci nu am precizat aceasta piatra se desprinde in straturi cu diferite unelte posibil tesle,9 in zona noastra e o vale, numita Valea Teslei de unde se extrage piatra deasta, poate vine de la asta numele cine mai stie....
Am placat temelia mai demult cu piatra insa de ceva ani am vazut la o casa mai departe putin de mine un experiment inedit poarta, mai exact staplii portii erau placati cu bucati de tigla veche, din aceea tip solzi, arata chear foarte bine, si acum arata la fel
Am fost inspirat cele vazute si mi-am dorit si eu sa fac asa ceva. Trecand vreo 5 ani si vazand ca din partea tatalui meu nu e nici un interes in a placa scarile mele, desi cu apropouri batute si sugerari...... Anul trectu sa tot fie prin vara am profitat de faptul ca bunica mea venise la mine, si ne-am apucat de treaba.
Cum bunica e un partener bun de lucru, cu care ma intelg bine a iesit o treaba faina..asa cum se poate vedea, eu nu am folosit bucati ci tiglele intregi, doar acolo unde a trebuit sa completez am taiat cu fexul si am ajustat cu polizorul, sau cu o panza de felx pe polizor caci atunci nu imi luasem inca setul de scule, da...pai il luasem dupa ce m-am intors de la mare..evident cu banii economisiti acolo cata zgarcenie :)) :))
Adeziv de gresie de exterior.. cu panta care in unele locuri liseste si mai balteste apa ar ficeva de comentat insa a trecut cu bine peste prima iarna, in case nu mai intra frigul (si nici apa, ma temeam mereu cand spalam scarile) sub parchet pentru ca am umplut cu mortar sub pragul de aluminiu al usii si am placat si latura aceea cu bucati de tigla.. In final am lacuit si arata destul de bine.. in unele locuri am pus un strat prea gros de lac, nu s-a uscat cum trebue si s-a exfoliat...
Se mai murdareste uneori si raman urme de la maturat sau spalat de se vede urit dar in mare totul e bine.
Sunt mandru de cum arata.


O tufa de forsitia:

Chestia aia ce tine loc de prima treapta a fost un politai mort :)) cineva s-a lipsit de ea, si si-a gasit o utilitate la mine.
Sevad cele 2 fiare de calcat cu carbuni, aum au rolul simplu de decor.

Dupa ce am montatcele 2 bucati de cermanica laterale si cele din deprtul usii am avut ceva de furca in a slefui cu freze pe bormasina si cu alte unelte pentru ca nu se mai inchidea usa antiinsecte, la ale carei balamale dupa ce s-au rupt de vre-o 3 ori am renuntat si am facut singur 2 balamale turnate de catre mine din aluminiu topit in curte si turnat in matrite din ipsos facute tot de mine dupa balamalele originale din plastic.
Alte doua elemente de decor pe care le am sunt un butuc de car si un mojar cu pistil mari amandoua din lemn, habar n-am la ce le foloseau stramosii mei, unii zic ca la facut arpacas (decojit graul) altii ca la facut untul...oricum imi place cum arata la intrare, mai ales ca pistilul il pot folosi ca bata de baseball daca trebuie sa ciomagesc vreun intrus:))

Aici am facut un film cu primul model de cuptor pentru topit Aluminiu pe care l-am facut, cad am turnat balamalele aveam unul putin mai mare care avea tiraj mai mare si functiona bine, producea temeratura suficienta si fara a impinge fortat aer cu uscatorul de par.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu