duminică, 15 mai 2011

Cuptorul meu... pe lemne


De cativa ani ma gandesc sa imi fac un cuptor pe lemne, gandul asta nu imi da pace de cel putin 4 ani..iata ca anul asta insfarsit am dus la indeplinire.. Aveam caramida, aveam priceperea , nu stiu de unde era prin curte un palet mare de lemn (pentru marfa) pe care am zidit apoi cuptorul, asta ca sa nu mai zidesc si picioare si baza.... initial imi imaginam ca il voi zidi pe o masa mare veche de lemn, asta a fost salvarea mea, dupa ce l-am mai ramforsat putin cu cateva scanduri si vre-un pumn de cuie, i-am facut piceiare din cate 2 scanduri, batute in L ca un cornier ( apoi in interioar am zidit din jumatati de caramida pentru ca se cam clatina cuptorul si am zis ca in timp sanu putrezeasca picioarele din scandura si sa s epravaleasca sub greutatea atitor caramizi...
Imi mai lipsea lutul, ca doar nu era sa il zidesc cu mortar de ciment, asta a fost o problema am cautat mult in zona, ba chear am mers undeva langa un izvor unde stiam un perete mare de culoarea argilei,,cand am ajuns acolo surpriza era culoare ok si parea o cariera doar ca nu de lut ci de piatra :)) tot galbuie...
Gandul asta cu cuptorul ma bate de prin clasa a 9-a cel putin, cu toti am avut o bunica care avea un cuptor, sau doua , bunici nu cuptoare :)) si ce bunatati mai ieseau din acel cuptor, asa c aint-ro zi dupa ce am erminat cu examenele am rugat-o pe mama sa ma insoteasca, imi era cam greu sa pornesc singur in asa aventura...si am mers sa caut lut, dupa ce am aut surpriza ca lutul sa fie roca dura in toata puterea cuvantului..ammers int-run alt loc de unde am umplut un portbagaj de lut de se lasase masina si atingea tot pe jos, e drept ca erau niste hartoape si drumul era spalat de apa scursa din ploi... sa tot fi pus ca un sfert de metru cub..acasa l-am descarcat cu greu a urmat sa il intind sa il ud sa il amestec pana a devenit pastos, apoi sail strecor printr-o tava (ladita de plastic) ca sa nu intre si pietrele mari (caci lutul asta nu era curat avea si o groaza de pietre care m-ar fi incurcat il zidarit si tot asa)
Apoi am carat dintr-un loc din curte toate caramizile, pe care le-am curatat apoi cu peria de sarma si tot asa multealte operatiuni, am facut asta inainte sa plec la mare cu o mana de prieteni..
..nu isi imagineaza nimeni cat ma chinuia gandul asta al cuptorului meu cand stateam pe plaja si sufeream de cald cu palaria mea de coyboy pe fatza s anu ma prejesc de tot...d-ar s0-a facut vremea m-am intors acasa si l-am dat gata..apoi am asteptat cateva zile sa se usuce putin lutul si i-am dat foc...ce bucurie, cat asteptasem eu momentul ala, in total nu stiu cate ore am muncit, nici cate zile sau e cate saptamani s-a intins toata treaba.. nu mai stiu nici ce am facut prima data in cuptor, insa cateva poze si filme apar mai jos si o sa mai pun.. cozonaci, paine, pizza, colacei...










video

painica bageta , servita outdoor cu gem
































































cozonac trandafir - reteta de pe net







cozonac colacel cu umplutura de mac , lapte si zahar...f bun
se intinde o foaie se intinde umplutura, se ruleaza ca si o rulada se incolacste in forma de spirala ( con sau trunchi de con) se cresteaza cu foarfeca ...














pizza d casa, sau asa cum zic unii traditionala romaneasca cu aluat gros si cu detoate pe ea :))












pizza simpla doar cu sos de rosii si cva branza

f buna si ..simpla
presarati pe hartia d copt putin malai, da o textura faina la baza aluatului


(poza verso)

si
specialitatea pizz`ulici se intinde o foaie, se presara umplutura de pizza (dupa pofta inimii sau inspiratia de moment) se ruleaza foaia ca o rulada, se taie rondele , se intorc, in pozitia unui cilindru (disc mai gors) se pun in tava.. delicios si inedit, faza faina ca poti sa iei cu tine oriunde :)) suna a reclama tv

(poza fatza :))) )






si video

Un comentariu: