luni, 16 mai 2011

Scari placate cu tigla veche


Prin zona noastra de cativa ani se foloseste piatra de rau pentru placatul temeliilor de casa, a scarilor si teraselor, nu scapa nici unele fatade situate la soselele circulate pe motiv,asta pt ca pe vreme ploiasa si din cauza traficului si a drenajul apelor pluviale care e asa cum stim ca e la noi, adica de multe ori la voia intamplarii, ai caror proprietari satui sa aiba casa murdara sau sa o tot spele si zugraveasca decid sa o placheze, apoi sa lacuiasca piatra..

Rezultatul demult eori este placut ochiului asta cand piatra nue amestecata chicios cu bucati albe de marmura sau cand nu se folsesc bolovabni de rau rotunjiti, caci nu am precizat aceasta piatra se desprinde in straturi cu diferite unelte posibil tesle,9 in zona noastra e o vale, numita Valea Teslei de unde se extrage piatra deasta, poate vine de la asta numele cine mai stie....
Am placat temelia mai demult cu piatra insa de ceva ani am vazut la o casa mai departe putin de mine un experiment inedit poarta, mai exact staplii portii erau placati cu bucati de tigla veche, din aceea tip solzi, arata chear foarte bine, si acum arata la fel
Am fost inspirat cele vazute si mi-am dorit si eu sa fac asa ceva. Trecand vreo 5 ani si vazand ca din partea tatalui meu nu e nici un interes in a placa scarile mele, desi cu apropouri batute si sugerari...... Anul trectu sa tot fie prin vara am profitat de faptul ca bunica mea venise la mine, si ne-am apucat de treaba.
Cum bunica e un partener bun de lucru, cu care ma intelg bine a iesit o treaba faina..asa cum se poate vedea, eu nu am folosit bucati ci tiglele intregi, doar acolo unde a trebuit sa completez am taiat cu fexul si am ajustat cu polizorul, sau cu o panza de felx pe polizor caci atunci nu imi luasem inca setul de scule, da...pai il luasem dupa ce m-am intors de la mare..evident cu banii economisiti acolo cata zgarcenie :)) :))
Adeziv de gresie de exterior.. cu panta care in unele locuri liseste si mai balteste apa ar ficeva de comentat insa a trecut cu bine peste prima iarna, in case nu mai intra frigul (si nici apa, ma temeam mereu cand spalam scarile) sub parchet pentru ca am umplut cu mortar sub pragul de aluminiu al usii si am placat si latura aceea cu bucati de tigla.. In final am lacuit si arata destul de bine.. in unele locuri am pus un strat prea gros de lac, nu s-a uscat cum trebue si s-a exfoliat...
Se mai murdareste uneori si raman urme de la maturat sau spalat de se vede urit dar in mare totul e bine.
Sunt mandru de cum arata.


O tufa de forsitia:

Chestia aia ce tine loc de prima treapta a fost un politai mort :)) cineva s-a lipsit de ea, si si-a gasit o utilitate la mine.
Sevad cele 2 fiare de calcat cu carbuni, aum au rolul simplu de decor.

Dupa ce am montatcele 2 bucati de cermanica laterale si cele din deprtul usii am avut ceva de furca in a slefui cu freze pe bormasina si cu alte unelte pentru ca nu se mai inchidea usa antiinsecte, la ale carei balamale dupa ce s-au rupt de vre-o 3 ori am renuntat si am facut singur 2 balamale turnate de catre mine din aluminiu topit in curte si turnat in matrite din ipsos facute tot de mine dupa balamalele originale din plastic.
Alte doua elemente de decor pe care le am sunt un butuc de car si un mojar cu pistil mari amandoua din lemn, habar n-am la ce le foloseau stramosii mei, unii zic ca la facut arpacas (decojit graul) altii ca la facut untul...oricum imi place cum arata la intrare, mai ales ca pistilul il pot folosi ca bata de baseball daca trebuie sa ciomagesc vreun intrus:))

Aici am facut un film cu primul model de cuptor pentru topit Aluminiu pe care l-am facut, cad am turnat balamalele aveam unul putin mai mare care avea tiraj mai mare si functiona bine, producea temeratura suficienta si fara a impinge fortat aer cu uscatorul de par.

Banca traditionala...

Acum vreo ativa ani sa tot fie 2 sau 3 am facut o banca ,
Aveam totul in minte, am ales cu grija 2 scanduri mai inguste si una mai lata si putin mai lunga din care am taiat 2 bucati de la ambele capete care au devenit picioare...

Modelul asta il vazusem de multe ori prin satele din zona Tarnavelor, dealfel un model chear simplu si usor de facut.
a fost gata in cateva minute, toat aprinderea e cu o mana de cuie, mai mult timp mi=a luat rinfeluirea marginilor de la scandurile laterale, care dau dealtfel rezistenta.
Am primit recent cateva indicatii cum ca aar trebui sa intaresc picioarele cu 4 bucati de lati, stiam asta...dar am considerat ca nu e neaparat nevoie.. acum daca asa m-a sfatuit bunica poate voi purcede sa si execut.. ar merge parca un lac ..dar parca nu ar mai fi asa cum imiamintesc eu ca erau cele pe care le vedeam cand eram mic, tin minte ca erau fie lemn natur,fie verzi :))
Tehnic, echilibrul si stabilitatea sunt puternic influentate de piciarele care sint defapt 4 ci nu 2 caci scandura are o taietura in V , pentru a avea 4 puncte de sprijin, ca tot veni vorba va spun ce am invatat odata prin clasa a 6-a de le profesoara mea de matematica, anume c aun scaun in 3 picioare e mai stabil ca unul in 4, asta mi-a ramas in minte,..acum hai sa fim serios cati nu am incercat sa ne rezmam pe 2 piciare ale scaunului si am vazut ca e simpu, chear un exercitiu anti plictiseala cand ni s-a urit cu sezutul.. ei nu stiu cati au incercat sa faca asta pe un scaun cu 3 picioare sa vada cat este de greu sa ridici al 3-lea picior
Si ca tot veni vorba demult vreau sa imi fac un scaunel cu 3 picioare din lemn..poate oi ajunge intr-o zi..
Ce-am mai cazut intr=o zi la scoala ridicandu-ma pe 2 picoare cu un scaun ergonomic, sub care era gresie :)) colegii stiu...



L-as intreba pe Sorin care are http://ciudateniirusticesorin.blogspot.com/ daca unealta asta este o tesla :D

Astazi am primit cel mai mare colet care poate exista :))

Azi am mers la posta dupa un clet de la un tovaras, Alin din Husi..imi trimisese niste piese electronice, condensatori..bla bla ..
Surpriza a fost cand am vazut coletul, incapea in buzunar.. efectiv l-am pus in buzunar (buzunarul de la spate :))) caci mainile imi erau ocupate cu alte daraveri...
Modul de ambalare a fost inedit se pare ca la Husi sunt mai permisivi la posta, prin partile noastre cauta nod papura, dar tot ii prostes eu cum vreau :))
Si minunea..



Prepelite, incubat, maternitate, crestere

1

Demult mi-am dorit sa incubez oua de pepelita, in 27 martie am pus la incubat 215 oua de la Harman de la familia Muresan, din ele au iesit vre-o 97 de pasari 9 un procent mic datorita multor factori printre care si incubatorul care a fost unul facut de mine din frigider, aerotemra, ventilator...etc...
Oul de deaspupra avea un model atata de frumos ( parca seamana cu o fata de caine (snoopy) si pe celalte parti avea fel de fel de desene- asa ca l-am transformat in breloc- alta poveste)







Asa au iceput au fost oua iar dupa 16 -18 zile erau:







In tot acest timp afara le pregateam adapostul:










Iar acum sunt mari au 1 luna jumate si arata asa :










l

duminică, 15 mai 2011

Peisaje de iarna din podisul Transilvaniei

In 23 Ianuarie am facut niste poze pe drum copaci foarte frumosi cu zapada ... Primele 2 sunt la granita dintre jud Mures si Jud sibiu, la Botorca, pe drumul Tarnaveni- Medias :
Frumos nu?...

Iar acestea sunt pe Hula Mediasului la urcarea dinspre Blajel:

Si asa se ajunge acasa :)) dupa vo 200km......